2014. január 25., szombat

Toujours pour I/0.


Éss igen, már megint egy hosszabb. Jelenlegi tervek szerint kisregény, aztán majd megírja még ő magát. (Frissítésről szokás szerint nem merek ígérni semmit, de úgy két-háromhetente tudom garantálni. Bocsesz.)
FrUk. Miután Franciaországnak nyoma veszett, Anglia útra kelt, hogy megtalálja egyetlen és nem épp legkedvesebb szomszédját. Azonban nem örülhetnek sokáig a viszontlátásnak, ugyanis a kolostort, amiben tartózkodnak, a magyarok támadása fenyegeti.
Ne ijedjetek majd meg a sok történelmi dumától a fejezet végén, azok inkább csak érdekességek, a történet megértését nem befolyásolják.
Ha szabad hallgatnivalót javasolnom, ajánlanék egy kis kora középkori zenét. Én erre az egy órás válogatásra írtam.


Prológus

A fuldai kolostor tiszteletet parancsolóan emelkedett ki az őt körülvevő síkságból, ahogy a lenyugvó nap még utoljára megpihentette rajta a szemét. Az épület zömöknek, bevehetetlennek tűnt, mintha maga az Úr védené, ami talán így is volt, de a magyar sereget még ez sem érdekelte.
Magyarország félve tekintett fel a vezérére, mire Zolta mindentudóan végignézett rajta, mintha tudná, mire gondol. Persze rebesgették, hogy ő is ért a sámánmágiához, de a fiú már rég megtanulta, hogy sosem hihet a pletykáknak.
-  Te is jól tudod a választ – mosolyodott el keserűen a fejedelem a ki nem mondott kérdésre. – Én sem élvezetből döntöttem így, elhiheted. Bármit is gondolnak a nyugatiak, egyikünk sem lelketlen szörnyeteg, ezt neked kellene a legjobban tudni – veregette még meg óvatosan a vállát, majd visszalovagolt a harcosaihoz, egyedül hagyva Dánielt.
Magyarország képtelen volt belenyugodni az ártatlan emberek halálába, már eddig is fél-kedvvel követte a vezéreit, hiába tudta, hogy mindez szükséges. A puszta törvénye volt ez, vagy ő öl, vagy őt ölik meg, márpedig semmi kedve sem volt elfeledett nemzetként eltűnni a föld színéről. Mégis, amikor hallania kellett a szerzetesek üvöltéseit, utolsó jajkiáltásaikat, úgy érezte, mintha saját sámánjait, lelke legmélyét ölnék meg.
Zolta elhaladtában még kedélyesen visszakiáltott, újra felvéve megszokott, határozott kiállását és kissé parancsolgató hangsúlyát, amit csak Dániel jelenlétében hagyott el.
-  Bárki bármit is tesz, Fulda egy hónapon belül elbukik.

~TP~

Az apátságban dolgozó szerzetesek mind abbahagyták a munkát, ahogy a fehér ló lassan elhaladt mellettük. A rajta heverő fiú még épphogy férfikorba lépett, szőke haja csaknem teljesen eltakarta az arcát, de még így is látszott, hogy nem idevalósi, hosszú utat tehetett meg a kolostorig. Zöld köpenyét, amely szinte teljesen beborította a testét, friss vér itatta át, a vállából nyílvessző állt ki, segítség nélkül bármelyik pillanatban elvérezhetett.
Habár a bencések már rég elzárkóztak mindenféle világi dologtól, szerzetessé válásukkor megfogadták, hogy segítséget nyújtanak a rászorulóknak, így nem tétováztak, amikor meglátták a sebesült fiút.
-  Ferenc, kérlek, hozz egy kis vizet – parancsolt rá erélyesen az egyik szerzetes, Benedek barát a nem messze ácsorgó fiúra. Jelölt vagy noncius lehetett, maximum tizenöt évesnek tűnt, de inkább mondták volna fiatalabbnak, ráadásul félhosszú, szőke hajával, lágy vonásaival és nagy, kék szemeivel inkább tűnt volna lánynak. Most azonban a döbbenet és a rettenet fagyott az arcára, és Benedek barát felszólításával nem törődve mozdulatlanul bámulta az ájult fiút.
-  Ha nem sietsz, itt fog meghalni – tette hozzá a szerzetes, és habár az arcán nem látszódott neheztelés, a hangjába aggodalom és enyhe sürgetés vegyült. Ferenc, mintha álomból riadt volna, egyből elrohant a közeli patakhoz, amíg Benedek barát kiszedte a fiú vállából a nyilat.
-  Magyarok - sóhajtott fel lemondóan az egyik szerzetes azok közül, akik a sebesült köré gyűltek, miután szemügyre vette a nyilat, alig pár perc múlva pedig már az egész apátság zengett az imádságoktól és könyörgésektől, „Uram, óvj meg mindet a magyarok nyilaitól…”
Ha Benedek barát nincs ott, a kolostor lakói alig egy óra alatt el is menekültek volna. Azonban a mindig jámbor szerzetes elkiáltotta magát, mire a rémült és zavarodott tömeg egyből megállt.
-  Testvéreim! Magára hagyhatjuk-e kolostorunkat, és ezzel Urunkat ilyen nehéz időkben? Magára hagyhatunk-e valakit, akinek szüksége van ránk, csak mert a barbár népség nem messze jár? Én azt mondom, ki kell tartanunk. Mindig is voltak, és mindig is lesznek, akik ártanak embertársaiknak, de rájuk Isten nyila fog lecsapni, nem a magyaroké! Ha ez a sorsunk, hát meghalunk, de nem futamodunk meg gyáván.
Határozott, megrendíthetetlen hangja hallatán a szerzetesek megnyugodni látszottak, azok, akik elkezdték összeszedni az apátság kevés értékeit, most visszarakták őket a helyükre. Egyedül egyvalaki elégedetlenkedett, az a szerzetes, aki felfedezte, hogy a nyíl a magyaroktól származik.
-  Mondd meg, testvérem, miért ér ez a fiú élete többet, mint bármelyikünké? Mint mindannyiunké? – mutatott körbe, mire néhányan hevesen bólogatni kezdtek. – Ha itt maradunk, garantált a vesztünk, hát miért nem használjuk ki a kegyet, hogy ezt elkerülhetjük?
-  Róbert barát, olyan vagy, mint a hegyi patak, folyton fecseg, de szavaiban még maga sem találja az értelmet. – A másik szerzetes már épp dühösen visszavágott volna, azonban Benedek barát nem hagyta szóhoz jutni. – Egy szóval sem mondtam, hogy a fiú miatt maradunk itt. Mint ahogy a jó lovag sem futamodik meg látva az ellenséget, így nekünk sem szabad elmenekülnünk látva a végzetünket. És a vitánkat lezártnak tekintem – nézett kifürkészhetetlen tekintettel Róbert barátra, majd Ferenc segítségével felnyalábolta az ájult fiút, akinek közben kimosta a sebét, és bevitte a kolostor épületébe.
A tömeg már szétoszlott, de Róbert barát még mindig ugyanott állt, és szerzetestársa után nézett, habár rég elment. Aztán szomorúan elmosolyodott, majd halkan sóhajtva a másik után suttogta.
-  Mondd, Benedek, miért van az, hogy mindig a lovag beszél belőled?
Senki sem hallotta az imáját, ami mindannyiukért szólt, és ami még reménykedett egy jobb jövőben.


És akkor a beígért történelmi dumafolyam:
1. A fuldai kolostort valóban megostromolták a magyarok 915-ben, a fic is ekkor játszódik, és én is próbálok alkalmazkodni a rendelkezésre álló információkhoz. Egyébiránt a kolostor az akkori Német-Római Birodalomban helyezkedett el, ami a magyarok igen kedvelt célpontja volt, hogy főszereplőink mit is keresnek itt, az még később kiderül.
2. Az ekkori magyar fejedelem személye körül elég heves viták folynak, a legelfogadottabb az, hogy Zolta, Árpád legkisebb fia volt, mivel később köztudomásúlag az ő fia, Taksony lett a fejedelem. Igazából ezt csak Anonymus találta ki a primogenitúra elv miatt, annak nagyobb az esélye, hogy valaki teljesen más töltötte be a vezetői szerepet.
3. A szerzetesek nevei: Benedek barát magáról a bencés rend alapítójáról, Nursiai Szent Benedekről, míg Róbert barát a ciszterci rend létrehozójáról, Szent Róbertről lett elnevezve, aki vele majdnem egy időben élt, de a két személy nem egy és ugyanaz. Ferenc egyrészt a név jelentése miatt lett az, ami (olaszul Francesco, ami "kicsi francia"), másrészt Assisi Szent Ferenc alapította a ferences rendet, aki viszont jóval később született, ráadásul olasz volt (meg félig francia), és nem sok közük van egymáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése