2015. szeptember 13., vasárnap

Kósza díjak szellemében


Halihó mindenkinek, visszatértem - igaz, csak egy rövid időre, azt is Gwennek köszönhetően, aki megajándékozott egy csodás díjjal.




1. Hiszel a sorsszerűségben? (Például, hogy például az emberekkel, akikkel találkozol, van valami elrendezetlen ügyed, tartozásod, vagy épp ők tartoznak neked.)

Ez az a fura helyzet, amikor a válaszom az, hogy igen, de nem.
Alapvetően hiszek a szabad emberi akaratban, hogy mi irányítjuk az életünket a meghozott döntéseinkkel és nincs minden eleve elrendelve, még ha a személyiségünk miatt eléggé be is van határolva. Enélkül majdhogynem el is veszne az emberi lét értelme.
Hiszek viszont a Sorsban is, aki időnként megkeveri a képzeletbeli kártyapakliját, hogy aztán elénk sodorjon olyan embereket, vagy belekeverjen minket olyan helyzetekbe, akire vagy amire szükségünk van, még ha akkor ezt nem is tudjuk elhinni. Ezek az apróságok teszik az életet izgalmassá, még úgy is, ha némelyik ilyen pillanatnál csak káromkodunk magunkban, mint a vízfolyás. (Meg hát az ilyenekből lesznek a legjobb sztorik, amiken később jókat lehet röhögni.)

2. Mi a legkellemesebb illat számodra?

Imádom az antikvár könyvek illatát, mert egyedi, sokkal erősebb és ragadósabb, mint a frissen nyomtatottaké. Ha még van mellé némi esőillat is, megvan a tökéletes hely és egy méterrel se vagyok hajlandó arrébb mászni.

3. És a legrosszabb?

A tömény parfümillat, még a saját pacsulim szagát se bírom elviselni. (Hogy akkor mi a francnak fújom magamra? Jó kérdés.)

4. Szokták mondani, hogy minden emberben ét személyiség él: a Jó és a Rossz oldal. Képzeld el a rossz oldalad; hogy néz ki? Mi jár a fejében?

Rossz oldal csupa sötét színt hord, sötétkék a haja és marhára tesz mind az őt körülvevő világra, mind a tettei következményeire. Bunkó és szabadszájú, rengeteget beszél és ami a szívén, az a száján, nem mellesleg pedig mindig eszébe jut valami, ami minimum egy emberre nézve bántó. Lusta, hanyag és meggondolatlan, se a jövő, se a múlt nem érdekli, csak a jelennek él.
(Rossz oldal kórosan sokszor kerül bennem felszínre, ami igazából csak a környezetemnek szívás.)

5. Egy fura, kérdés, de: ha szobor lennél, hogy néznél ki: állatot formáznál, vagy egy klasszikus reneszánsz mestermű lennél? Hol állítanának ki?

Szerintem valamilyen klasszikus szobor modern karikatúrája lennék, amit még csak a múzeumok közelébe sem engednek, és egy raktárban porosodnék, amíg szét nem mállanék vagy ki nem dobnának a francba.

6. Ha kipróbálhatnál valamilyen extrém sportot, melyikbe vágnál bele? Belevágnál egyáltalán?

A bungee jumpingot szívesen kipróbálnám, egy élmény lehet gyönyörű tájak felé suhanni megállíthatatlan(nak tűnő) sebességgel.
Aztán lehet ott toporognánk vagy öt percig az elcseszett tériszonyszerűségemmel, ami instabil helyzetekben fog el, de a végén úgyis nekirugaszkodnék, mert nehogy már.

7. Egy reggel arra ébredsz, hogy egy másik Te vette át a helyed. Ugyanolyan, mint te, de mégsem te vagy, téged pedig nem lát senki. Mit teszel? (Azon túl, hogy felébredsz. :D )

Leütöm a fenébe, úgysem lát -  az én helyemet aztán senki nem veheti át csak úgy. Az, hogy kitaláljam, hogyan cserélődjünk vissza, már egy hosszabb folyamat lenne.

8. Éltek szörnyek a szobádban gyerekkorodban? Ha igen, milyenek?

Még most is élnek, de pszt.
Néha tudom, hogy csak a túl valóságos álmaim tréfálnak meg, néha tisztán érzem, hogy ébren vagyok, mégis furcsa dolgokat látok, szóval muszáj álmodnom. Van itt holdfényfarkastól kezdve árnyakból szőtt kígyón át egy görnyedt nő mozogni tűnő árnyékáig minden, némelyiket csak egyszer-egyszer látom, de van, amelyiket szinte mindig.
Öhm, ez bármennyire furán is hangzik, azért az eszem még tudtommal nem ment el, szóval úgy mondanám, ezek pusztán a babonásságom bizarr lecsapódásai.

9. Mi a véleményed a netes barátságról? Amikor csak üzenetben érintkeztek, de személyesen még sohasem? Lehet ez olyan mély, mint a személyes kapcsolat? (Régóta érdekel ez a kérdés, mert személyes tapasztalataim szerint, lehet.)

Abszolút létezik és van létjogosultsága.
Össze nem merném hasonlítani a személyes kapcsolattal, mert ég és föld a kettő. Netes kapcsolatnál sokkal több általános dolgot tudhatsz meg a másikról, mint hogy mit szeret vagy mitől képes falra mászni, személyesen azonban a mimikára, a gesztusokra és a visszatérő szokásokra helyeződik át a hnagsúly. Egyik sem jobb vagy teljesebb a másiknál.
Egyedül akkor lehet gond, ha a hosszú üzenetezgetés után megtörténik az első személyes találkozás, az képes lassan meggyilkolni a barátságot (és sajnos ez saját tapasztalat). Tiltakozhat bárki, de azért minden emberben van egy kialakult kép arról, akivel beszél, és ha ezt alapjaiban megrengeti a személyes ismeretség, kezdődnek a gondok.
Persze ez fordítva is igaz, egy személyes kapcsolatnak is véget vethet az, ha virtuális keretek közé szorul, a legjobb, ha sikerül valahogy megtalálni az arany középutat.



Mivel lustaságom határtalan, én is kilenc kérdést adok - tovább nem küldöm, de akinek van kedve válaszolni, kíváncsian várom.
(Még így is van egy díj valahol elfekvőben, de arról nem beszélünk.)



1. Belekerülsz a legutóbb látott sorozatrész világába. Hol kötsz ki, hol ébrdsz?

2. Ahogy felkelsz, belédhasít a tudat, hogy az első ember, akivel találkozol, megpróbál majd megölni. Léptek közelednek, majd vészjósló zenét hallasz. Melyik szám harsan fel?

3. Az ajtó kinyílik, majd belép az egyik szereplő. Ki a potenciális gyilkosod?

4. A közvetlen környezetedben csak egy vízipisztoly, egy megkopasztott csirke, egy nyakkendő és egy zacskó léggömb van. Melyikkel próbálnál meg védekezni?

5. Szerencsédre időközben a legváratlanabb helyről érkezik meg a segítség - a legutóbbi filmből, amit láttál. Mi történt? Ki siet a segítségedre?

6. Megmentőd felajánlja, hogy elmotorozhatnátok a napfelkeltébe, esetleg romantikus gyertyafénynél eláshatnátok egy (esetleg a) hullát. Mit választasz?

7. Mivel megmentőd unatkozik, megkér, hogy énekeld el neki a legutóbb hallott dalt. Mit fogsz énekelni? Tudod a szöveget, vagy felsülsz?

8. Éneklés közben szirénát hallasz, nyomotokban a rendőrség. Megmentőd pedig megsebesül, de te úgy érzed, bármit meg tudnál tenni, és áthozod a világotokba a legutóbb olvasott könyv egyik szereplőjét. Ki érkezik? Mit tesztek?

9. Időközben feltűnik potenciális gyilkosod is, de legújabb segítőd a rendőrség lerázásával van elfoglalva. A gyilkos él még, vagy csak szellemként kísért? És a legfontosabb kérdés: ti túlélitek a helyzetet?

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, muszáj megcsinálnom. :D

    1. Belekerülsz a legutóbb látott sorozatrész világába. Hol kötsz ki, hol ébredsz?
    Éppen az Agymenőket búrom tanulás mellé, szóval Sheldon és Leonard lakásán ébredek a kanapén.

    2. Ahogy felkelsz, belédhasít a tudat, hogy az első ember, akivel találkozol, megpróbál majd megölni. Léptek közelednek, majd vészjósló zenét hallasz. Melyik szám harsan fel?
    Nincs konkrét javaslatom, de valami Csajkovszkijtől, mert szeretem. Halljak már valami szépet mielőtt meg akarnak gyilkolni.

    3. Az ajtó kinyílik, majd belép az egyik szereplő. Ki a potenciális gyilkosod?
    A potenciális gyilkosom doktor Sheldon Cooper. A bűnöm pedig, hogy elfoglaltam a helyét a kanapén.

    4. A közvetlen környezetedben csak egy vízipisztoly, egy megkopasztott csirke, egy nyakkendő és egy zacskó léggömb van. Melyikkel próbálnál meg védekezni?
    Fognám a vízipisztolyt és kilőném a tárat... izé, a vizet. Aztán hozzávágnám a kopasztott csirkét. Várhatóan még jobban kiborítanám, mert tönkretettem a napirendjét, de legalább lenne annyi esélyem, hogy a zavarodottságát kihasználva felpattanjak és kirohanjak az ajtón.

    5. Szerencsédre időközben a legváratlanabb helyről érkezik meg a segítség - a legutóbbi filmből, amit láttál. Mi történt? Ki siet a segítségedre?
    Ez nehéz kérdés, mert nem nagyon nézek filmeket, és a legutóbbi is valami katasztrófás dokumentumfilm volt... Oké, legyen egy aranyos, fiatal, feltörekvő geológus, aki leáll vitatkozni Sheldonnal azon, hogy az elméleti fizika vagy a geológia a komolyabb tudomány. Sheldon figyelme elterelődik, én pedig bekopogok Pennyhez és menedéket kérek.

    6. Megmentőd felajánlja, hogy elmotorozhatnátok a napfelkeltébe, esetleg romantikus gyertyafénynél eláshatnátok egy (esetleg a) hullát. Mit választasz?
    Nemsokára bekopog az ajtón a geológus; azt mondja, helyben hagyta Sheldont, és míg kiszenved, elvinne egy körre a motorján. Beleegyezek, ha ezt egybekötjük egy városnézéssel és fagyival.

    7. Mivel megmentőd unatkozik, megkér, hogy énekeld el neki a legutóbb hallott dalt. Mit fogsz énekelni? Tudod a szöveget, vagy felsülsz?
    Nicole - Ein bisschen Frieden (a lakótársam éppen eurovíziós dalokat hallgat), és csúnyán felsülök, mert fogalmam sincs a szövegről, csak lalázok.

    8. Éneklés közben szirénát hallasz, nyomotokban a rendőrség. Megmentőd pedig megsebesül, de te úgy érzed, bármit meg tudnál tenni, és áthozod a világotokba a legutóbb olvasott könyv egyik szereplőjét. Ki érkezik? Mit tesztek?
    Felcsendül a sziréna, én pedig meg ijedek, kiesek a ritmusból és hamisan éneklek; a geológus félrerántja a kormányt, és elesünk, neki vérzik a feje. De ekkor megérkezik Levente, a magyar nép első horkája (Fonyódi Tibor, ajánlom szeretettel a könyvsorozatát), és fokossal beáll a rendőrök elé, hogy a legkisebb gyanús mozdulatra módszeresen összeaprítsa őket. Egy vizes kendővel megtörlöm geológusom fejét, megállapítom, hogy nem súlyos a sérülés, ezért gyorsan motorra pattanunk.

    9. Időközben feltűnik potenciális gyilkosod is, de legújabb segítőd a rendőrség lerázásával van elfoglalva. A gyilkos él még, vagy csak szellemként kísért? És a legfontosabb kérdés: ti túlélitek a helyzetet?
    Sheldon él és virul, és szenvedélyesen utálja a Föld összes geológusát. Ám ekkor megjelenik Amy Farrah Fowler, hogy elrángassa Sheldont egy vizsgálatra - ugyanis meg szeretné tudni, milyen neurobiológiai folyamatok zajlanak be az emberi agyban, amikor gyilkolni készül, hátha majmoknál ugyanennek az agyterületnek a stimulálásával hasonló eredményt ér el. Levente és a rendőrség tárgyal; mint kiderült, a gyilkosságkísérletről mit sem tudnak, csupán meg akarják bírságolni a gyorshajtásért a geológusomat. Ő átveszi a csekket, majd elporoszkálunk a tengerpartra naplementét nézni és romantikázni. A parton, a csillagok alatt elnyom az álom, és felébredek itthon. Mozgalmas álmom volt, sajnálom, hogy a cuki geológust nem tudtam magammal hozni.

    VálaszTörlés